KUNST TIL ALLE – et digitalt udstillingskoncept på Ringsted Bibliotek

05.11.20
Nu kan du opleve kunst i verdensklasse på Ringsted Bibliotek. Med en udstilling af værker fra skagensmalerne lancerer Ringsted Bibliotek et helt nyt kunstprojekt i samarbejde med Statens Museum for Kunst. KUNST TIL ALLE er et digitalt udstillingskoncept, der på tre store skærme sætter kunsten fri i biblioteksrummet. Den første udstilling ”Skagensmalerne” åbner mandag den 9. november.

Kunst Til Alle åbningsfilm FINAL

 

Oplev skagensmalerne i biblioteksrummet

En ny og spændende formidling af billedkunsten på Ringsted Bibliotek. I et særligt udstillingsmiljø blandt bøger og bogreoler kan du fra begyndelsen af november opleve en række specielt udvalgte kunstværker fra SMK (Statens Museum for Kunst). Værkerne vises digitalt på tre nyinstallerede skærme i et udstillingsområde i biblioteksrummet, hvor du kan tage plads i lænestolen og fordybe dig i en helt unik kunstoplevelse.

En stor del af de digitaliserede kunstværker på SMK kan du downloade gratis og de kan frit bruges af privatpersoner, organisationer eller firmaer. Det gælder alle de kunstværker, som er public domain – dvs. værker, som ikke er beskyttet af ophavsretten.

”SMK tilhører alle i Danmark, og vi arbejder hele tiden på at gøre museets samling relevant og tilgængelig for så mange mennesker som muligt. Med SMK Open er det muligt at få glæde af SMK’s kunstsamling, uanset hvor man befinder sig,” siger direktør for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, om projektet.

Det er den mulighed, Ringsted Bibliotek har udviklet videre til et nyt tilbud, som alle besøgende kan få glæde af. Idéen opstod, da biblioteks- og borgerservicechef Anders Clausen for et par år siden hørte Mikkel Bogh fortælle om SMK Open. Og efterfølgende aftalte de to, at et samarbejde om udbredelsen af denne kunst skulle starte. Nu præsenterer Ringsted Bibliotek KUNST TIL ALLE, der i fremtiden vil bringe en lang række udstillinger af historiske store kunstnere. Initiativet viser potentialet i at digitalisere og åbne landets kulturarv.

”Når kulturinstitutioner samarbejder på tværs, har det potentiale til at udvikle helt nye formater til glæde for danskerne og kulturen. Med Ringsted Biblioteks udstilling af kendte værker fra SMK’s digitaliserede samling kan stor kunst opleves af alle, der kommer ind i biblioteksrummet,” siger biblioteks- og borgerservicechef Anders Clausen og tilføjer at KUNST TIL ALLE passer rigtig godt ind i Ringsted Kommunes nye kunststrategi, hvor der satses på kunst i det offentlige rum.

Softwaren er udviklet af virksomheden Redia, som er leverandør af teknologi til landets biblioteker. Det betyder, at andre biblioteker kan gå sammen vej i formidlingen af kunst, og at der nu er udviklet og gennemprøvet et koncept, som kan udbredes til interesserede biblioteker. Kunsten vil dermed kunne sprede sig til visning for alle borgere via bibliotekerne landet over.

Den første udstilling på Ringsted Biblioteket inspireres af den aktuelle Anna Ancher-udstilling på SMK og viser en række af de kendte skagensmaleres kunstværker.

KUNST TIL ALLE er blevet til i et samarbejde mellem Ringsted Bibliotek, Redia og Statens Museum for Kunst og kan opleves fra den 9. november på Ringsted Bibliotek.